מעצר הוא שלילת חירותו של אדם, אשר הוראותיו מעוגנות בחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה ומעצרים), התשנ"ו – 1996, כאשר נהוג לחלק את דיני המעצרים, למעצר לפני הגשת כתב אישום ומעצר לאחר הגשת כתב אישום אשר נקרא ושגור 'מעצר עד תום ההליכים'.
הליכי מעצר לפני הגשת כתב אישום נקראים גם מעצר לצורכי חקירה או 'מעצר ימים', אשר מבטא את יכולת היחידה החוקרת לעצור חשוד, לתקופות מסוימות, לצרכי חקירה, עוד כשאין כתב אישום אפילו בהכנה, כשהדבר מלווה ומפוקח על ידי בית המשפט, אשר תפקידו לבקר ולהעריך את קצב התקדמות החקירה ולבצע ביקורת שיפוטית.
אמת, כיום לאחר עיגון חוק המעצרים, לאחר קיבועה של פסקת ההגבלה הקבוע בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, יש לבחון, לוודא ולהבטיח כי מידת הפגיעה בחירותו של האדם הינה באופן הפחות ביותר. כך למשל, לא ניתן לעצור אדם ללא צו שיפוטי יותר מ-24 שעות, ולקטינים אף מחצית מכך, ויש להביאו לבית המשפט עד אז. כך בהתאמה, תקופת המעצר לצרכי חקירה לא תעלה, לרוב ולמעט מקרים חריגים, על 30 יום.
במעצר לצרכי חקירה לא ניתן לעצור כמובן אם לא קיים חשד סביר לביצוע עבירה ותפקידו של בית המשפט בהליך מעצר הוא לבחון את קיומו של החשד הסביר הקושר את החשוד לביצוע עבירה, וכן לא ניתן לעצור אדם אם אין מתקיימת עילת מעצר בעניינו, עילת מסוכנות או עילת שיבוש מהלכי משפט. כך למשל, הגם שיש חשד סביר לביצוע עבירה פלילית, עדיין לא ניתן לעצור אדם אם בביצוע אותו עבירה משום מסוכנות או סיכון לציבור או לבטחונו.
עם סיומה של החקירה, יש לשחרר אדם או להגיש נגדו כתב אישום, ובמקרים שבהם יש בכוונת התביעה להגיש כתב אישום כנגד העצור, הרי שהיא תגיש באמצעות היחידה החוקרת, הצהרת תובע, לפיה היא מצהירה כי יש בכוונתה ראיות להוכחת אשמת החשוד ובכוונתה להגיש כתב אישום כנגד העצור כשהוא במעצר ובשל כך גם תזכה למעצר 'גישור' או ביניים של עד -5 ימים.
ככל והחשוד נותר במעצר והוגש כתב אישום בעניינו, אזי שיחד איתו תוגש בקשה לעוצרו עד לתום ההליכים המשפטיים בעניינו. על מנת לבקש את מעצרו של נאשם עד לתום ההליכים המשפטיים על התביעה לעמוד במספר תנאים- עילת מעצר, ייצוג הנאשם על ידי עורך דין, ראיות לכאורה והיעדר חלופה.
זאת אומרת, אם אין אף ראיות לכאורה לאשמתו של הנאשם לא ניתן לעצרו עד לתום ההליכים וככל ויש להגנה השגות לעניין הראיות היא יכולה לנהל הליך שבסופו אם בית המשפט ייקבע כי אין ראיות לכאורה או קיימת פגיעה או כרסום משמעותי בראיות, אזי ישתחרר הנאשם ממעצר.
לעניין החלופה נודעת גם חשיבות רבה נוכח מעמדו של חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, שכן אין לעצור אדם לאחר שהבטחנו כי קיימת חלופת מעצר אחרת אשר בכוחה לאיין את מסוכנתו של העצור ולהבטיח את עמידתו בתנאים. לעיתים ולרוב על מנת לבחון חלופת מעצר יש להיעזר בשירות המבחן באמצעות הגשת תסקיר מעצר, אשר ייבחן את החלופה המוצעת ואת יכולת עמידתו של העצור בתנאים מגבילים, תחת פיקוח צמוד.
משרדנו מייצג עשרות לקוחות, גם בהליכים פליליים ללא מעצר וגם בהליכי מעצר. משרדנו ידע ליתן לך את הייצוג המשפטי המקצועי ביותר ואת הייעוץ המשפטי הנכון ביותר, לאן לנתב הליכים אלו, שלעיתים בעבירות מסוימות ובנסיבות מסוימות ישנה חשיבות להתעקש על שחרורו של העצור, גם אם הדבר כרוך בפנייה לערר לערכאה למעלה, נוכח החשיבות שבניהול ההליך הפלילי כשהנאשם "בחוץ" או משוחרר.
בכל מקרה ובכל הליכי המעצר מומלץ להיוועץ בעורך דין פלילי הבקיא בתחום ע"מ לקבל את הייעוץ המקצועי והנכון ביותר עבורך.