שימוע בהליך פלילי

כאשר תובע מוצא כי מחומר הראיות שבפניו יש משום סיכוי סביר להרשעה, וכשמצטרפת לכך העובדה כי קיים עניין לציבור בהעמדה של החשוד לדין, על התובע להגיש כתב אישום כנגד החשוד.

ישנם עבירות פליליות אשר מקימות זכות לחשוד לקיים הליך שימוע אל מול רשות התביעה, שמטרתו התמציתית היא לשכנע את רשות התביעה כי אין בחומר הראיות דיו בכדי לבסס הרשעה  בהליך פלילי, ולבקש מהם שלא להגיש כתב אישום באותו עניין, גם אם בשל שיקולים אחרים אשר אינם עולים מחומרי הראיות. נוכח העובדה כי הגשת כתב אישום הינו מהלך משמעותי כנגד אדם אשר עשויות לו השלכות רבות על גורלו ועתידו של אותו אדם- קמה לה זכות השימוע.

למעשה, זכות השימוע קמה אך ורק בעבירות מסוג פשע, דהיינו, עבירות שעונשם הינו מעל לשלוש שנות מאסר (לא כולל). קודם להליך השימוע קם הליך יידוע, במסגרתו מיידעת התביעה את החשוד כי חומר הראיות הרלוונטי הגיע לעיונה, וככל והחשוד מקבל הודעה נוספת, אזי מתחיל הליך השימוע וקמה מכאן זכות השימוע.

במסגרת הליך השימוע יש באפשרות החשוד לעיין ולצלם את ליבת חומרי הראיות המוכיחות לשיטת התביעה את כתב האישום, ולכן עולה החשיבות שבקבלת ייעוץ פרטני ומקצועי על ידי עורך דין פלילי, אשר ילמד את חומר הראיות וינהל את הליך השימוע עבורך.

לעיתים, עורך דין פלילי ייבחר שלא לנצל את הליך השימוע, משום העובדה כי אם יבחר בניהול הליך שימוע יסתכן החשוד שבחשיפת כל טענות ההגנה ולמעשה את קו ההגנה עצמו לרשות התביעה, דבר אשר עשוי להילקח בחשבון במהלך ניהול המשפט, אם הליך השימוע לא יישא פרי.

במקרים רבים אחרים, פנייה לעורך דין פלילי מנוסה בתחום יכול להוליד הסדר טיעון, מקל, עוד לפני הגשת כתב אישום או הגשת כתב אישום בעבירות קלות יותר או כתב אישום "רזה" יותר, עם פחות עבירות שמיוחסות לנאשם.

רבים חושבים כי הליך שימוע הינו כמו כל הליך שימוע אחר, כגון שימוע לפני פיטורין, שתכליתו ידועה שהינה הליך בירוקרטי חסר סיכוי אשר בסופו יוגש כתב אישום כנגד אותם חשודים. במקרים מסוימים ייתכן והדבר נכון ומדויק ביותר וייתכן שלא. רק עורך דין פלילי מקצועי ומנוסה בתחום יידע לבחון את חומרי הראיות ולבחור היטב את הטענות הממוקדות והחזקות ביותר, ובכלל זה לבחור האם לנהל הליך שימוע כלל.

הליך השימוע בהתאם לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב -1982, הינו הליך שבמסגרתו נדרשת הגשת התייחסות הנאשם ועיקרי טענותיו עד ל-30 יום מקבלת מכתב היידוע השני, כך שגם כאן יש לשקול שכירת שירותיו של עורך דין פלילי, אשר יוכל לדחות את הגשת הטענות בשל לימוד החומר והכנסת מייצג בא כוח להליך.

יש לזכור שהליך השימוע חל רק במקרים בהם החשוד נמצא לא במעצר, ולמעשה לא נערכים הליכי שימוע של עצורים אשר אף עצורים בגין חשד לביצוע עבירות פשע.

קיבלתם מכתב ידוע ראשון? קיבלתם מכתב ידוע שני? אתם נדרשים להליך שימוע? משרדנו מייצג עשרות לקוחות בהליכי שימוע ולזכותו שורת הצלחות בהליכי שימוע, אשר חלקם אף הסתיימו בהסדרים בהם נסגרו תיקים פליליים רבים.

משרדנו מתמחה בהליכי שימוע ומלווה ומייצג עשרות לקוחות בהליכי שימוע הן מול רשות התביעה, הפרקליטות הפלילית, הליכי שימוע במח"ש, הליכי שימוע ברשות המיסים ועוד.

למעבר לשיחה
1
צריכים עזרה?
זמינים עבורך 24/07
איך אפשר לעזור?